Vaten vol Oorsprong

Verhalen over het begin; hoe wij als mens ooit mens geworden zijn.

‘Vessel’ kan in het Nederlands op twee manieren vertaald worden: vat of vaartuig. De Vaten vol Oorsprong omvatten beide betekenissen. Het zijn zowel vaten die gevuld zijn met “verhaal”, als  vaartuigen die je meenemen in de verschillende ervaringen van het menselijke bestaan. Elke vessel verbeeldt het oorsprongsverhaal van een  specifieke cultuur.

‘Donn en Danu’

“Gevoed door het water uit de hemel, groeiden er veel vruchten aan de eikenboom. Ze vielen op de aarde en hierdoor ontstonden de eerste mensen.”

Fragment Keltisch Scheppingsverhaal

‘Obatala’

“Obatala bleef verder afzakken… en uiteindelijk bereikte hij het einde van de gouden ketting. Hij goot zand uit het slakkenhuis op de nevel onder zich en liet de kip vrij.”

Fragment Yoruba Scheppingsverhaal

‘De (Oer)flits’

“Eerst was er niks. Tenminste, dat leek zo. Maar eigenlijk was er heel erg veel. En dat zat allemaal in een heel erg klein puntje.”

Fragment Wetenschappelijk Oorsprongsverhaal


Het ontstaan van de ‘Vaten vol Oorsprong’

Na de eerste serieuze maatregelen maart 2020 om COVID-19 tot bedaren te brengen sloten de monniken van het Sint Liobaklooster hun poorten om besmettingen te voorkomen. Ik (Roos Kaandorp, urnen maker, 26 jaar), werkzaam in de pottenbakkerij van het klooster kreeg de keuze, erin of eruit. Ik besloot: voor onbepaalde tijd zou mijn leven zich geheel binnen de muren van het klooster gaan afspelen.

Tijdens deze bijzondere ervaring van een jaar is er een serie van grote keramieke vessels ontstaan die elk het oorsprongsverhaal van een specifieke cultuur verbeelden.

Scheppingsverhalen geven een intrigerende illustratie van hoe de mens probeert antwoord te geven op de grote vragen des levens. Elke cultuur heeft zo zijn eigen specifieke verhaal. Al duizenden jaren vertellen mensen elkaar verhalen over deze wezenlijke aspecten van het leven: ontstaan, zin en sterven.

Zondag 22 augustus 2021 werd de groep vessels getoond aan het publiek op het terrein van het Sint Liobaklooster. De ‘Vaten vol Oorsprong’ stonden op een groot veld en waren gevuld met muziek, klanken, stemmen en ritme gecomponeerd door componist, musicoloog en pianist Cees Nieuwenhuizen.

Vessel ‘Nu’ aan de hand van het Egyptische scheppingsverhaal op sokkel.
Vessel ‘De Raaf’ aan de hand van het Inuit scheppingsverhaal.
Bezoekers luisteren naar muziek uit de vessel en lezen een scheppingverhaal.

‘Vaten vol Oorsprong’

Op reis

Als een groep nomaden zullen de vessels door Nederland trekken. Op dit moment verblijven de vessels nog in het Sint Liobaklooster, maar binnenkort gaan zij op pad.

De ‘Vaten vol Oorsprong’ in een kring onder de grote beukenboom.